Kandil Simidi Kandil simidi, kandil günlerinde yapılacak lezzetlerin başında gelen ve en harika simit tarifleri arasında yer alan bir hamur işidir. Hamur işi yapmak isteyenlerin tariflerinde ilk sıralarda yer alan ve baş tacı olan kandil simidi, isteğe göre mahlep eklenerek hem oldukça nefis bir lezzet hem de muhteşem bir koku sağlar. Kandil simidi bayatlamayan hamur işleri arasında yer alır. Sadece kandil günlerinde değil, aynı zamanda canınız çektiğinde ya da özel günlerde rahatlıkla yapabileceğiniz lezzetli bir hamur işidir. Kandil simidinin iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri mahlep kullanılarak yapılan, diğeri ise mahlep kullanılmadan yapılan kandil simididir. İlk olarak, mahlep kullanılmadan yapılan kandil simidinin tarifine bakalım. Mahlep Olmadan Kandil Simidi Malzemeleri
Hamur Üzeri İçin
Mahlep Olmadan Kandil Simidi Nasıl Yapılır? İlk olarak derin bir kabın içine 5 su bardağı unu koyup ortasını çukur hale getiriyoruz. Ortasına oda sıcaklığında bulunan yaklaşık 200 gram margarini ve 2 adet yumurtanın sarısını ekleyerek el yardımıyla bir müddet yoğuruyoruz. Ardından, 2 çorba kaşığı sirke, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı şeker, 2 çay kaşığı tuz ve 1 paket hamur kabartma tozunu ekleyerek güzelce yoğuruyoruz. Yumuşak bir kıvama gelen hamuru yaklaşık 10 dakika bekletiyoruz. Beklettiğimiz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak genişliğinde şeritler yaparak simit şeklinde birleştiriyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz ve simit şekline getirdiğimiz hamurları tepsiye yerleştiriyoruz. Hamurun üzeri için ayırdığımız 2 adet yumurta akını hamurların üzerine fırça yardımıyla sürüyoruz. Ardından çörek otu ve susamları serpiştirip, önceden 200 dereceye ayarladığımız fırına atıyoruz. Simitlerin üstleri kızarana kadar pişiriyoruz. Üstleri kızaran simitleri fırından alarak servis için hazırlayabiliriz. Afiyet Olsun. Mahlepli Kandil Simidi Malzemeleri
Mahlepli Kandil Simidi Üzeri İçin
Mahlepli Kandil Simidi Nasıl Yapılır? Derin bir kabın içine sıvı yağ, yoğurt ve 1 paket margarini koyup el yardımıyla yoğurmaya başlıyoruz. Daha sonra kabın içine toz şeker, tuz, kabartma tozu ve alabildiği kadar un ekleyerek yoğuruyoruz ve yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Elde edilen yumuşak hamuru yaklaşık yarım saat dinlendiriyoruz. Dinlendirilmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak genişliğinde şeritler yaparak simit şekline getiriyoruz. Hazırlanan simitler önce yumurta akına, sonra çörek otuna veya susama batırılır. Fırını 190 dereceye ayarlayıp, fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz ve simitleri tepsiye diziyoruz. Önceden 190 dereceye ayarlanmış fırında simitler kızarana kadar pişiriyoruz. Kızaran simitleri fırından çıkarıp servis için hazırlıyoruz. Afiyet Olsun. Ekstra Bilgiler Kandil simidi, özellikle Ramazan ve Mevlid Kandili gibi dini günlerde yapılır ve misafirlere ikram edilir. Mahlep, kandil simidine özel bir aroma katarken, bayatlamasını da geciktirir. Mahlep bulamayanlar için alternatif olarak vanilya veya tarçın kullanılabilir. Kandil simidi, çay saatlerinde de harika bir atıştırmalık olarak sunulabilir. |
Nisa
24 Temmuz 2024 ÇarşambaKandil simidi yaparken margarin yerine tereyağı kullansam aynı sonucu alabilir miyim? Bir de mahlep eklemeden yaparsam tadında çok fark olur mu?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Nisa Hanım,
Tereyağı kullanarak da kandil simidi yapabilirsiniz, hatta tereyağı lezzet açısından daha zengin bir tat katabilir. Ancak tereyağı ve margarin farklı yağ oranlarına sahip olduğundan, hamurun kıvamında ufak değişiklikler olabilir. Bu yüzden tereyağını iyice yumuşatıp kullanmanız daha iyi sonuç verecektir.
Mahlep eklemeden de kandil simidi yapabilirsiniz, fakat mahlep kandil simidine özgü bir aroma veren önemli bir malzeme. Mahlepsiz yaparsanız tadında belirgin bir fark olacaktır ama yine de lezzetli bir simit elde edebilirsiniz.
Kolay gelsin ve afiyet olsun!